Žena koja je vozila kada je Dražen poginuo

Košarkaški Mocart poginuo je u automobilskoj nesreći 7. juna 1993. godine na njemačkoj autocesti. U crvenom Golfu s Draženom su bile njegova djevojka Klara Salanci i njena prijateljica Hilal Edebal, talentovana košarkašica Sveučilišta Niagara.

Prošlo je više od 30 godina od tragične pogibije legendarnog Dražena Petrovića u Nemačkoj. Hrvatska je zauvek izgubila košarkaškog Mocarta, jednog od najboljih evropskih košarkaša svih vremena koji je žario i palio na parketima u dresu Cibone i madridskog Reala. Nakon toga otisnuo se u NBA ligu gde je uspešno nosio dres Nju Džersi Netsa.

Nemačka manekenka, Klara Salanci, vozila je Draženov auto marke Golf nakon utakmice protiv Slovenije u Poljskoj. Iako je utakmica bila nevažna, Dražen je odlučio igrati i nije se ukrcao na avion zajedno sa suigračima. U automobilu je s njima bila i prijateljica i turska košarkašica Hilal Edebal koju su usput povezli. Dražen je u trenutku nesreće spavao.

Dražen je poginuo, i to je užasno, ali da je preživio, pitam se kakav bi život mogao imati. Kad pogledate automobil, jasno vam je da ne bi mogao nastaviti karijeru. I pitam se kako bi podnio činjenicu da više ne može igrati košarku.- Bilo mi je vrlo teško. Dugo sam vremena bila na terapijama. U potpunosti sam izgubila pamćenje. Nisam prepoznavala ništa u Münchenu, gradu u kojem sam odrasla. Kamo god da sam pošla, roditelji su me morali dovoditi natrag. Liječnici su mi rekli da će se moj mozak nakon šest do osam godina u potpunosti oporaviti, da će biti kao što je bio prije nesreće. Nažalost, nisam to dočekala – kazala je Edebal.

Tokom rehabilitacijskog procesa htela se ubiti skokom iz roditeljskog stana na 17. spratu, no spasio ju je 24-satni medicinski nadzor.
Nisam planirala skočiti zato da se ubijem. Želela sam se probuditi iz sna. Mislila sam da ću, kad skočim, prestati sanjati ovu moru – ispričala je potresena Edebal.

Nedavno su se pojavile fotografije Klara Salanci na Eurobasketu 1993. godine kojeg Dražen nije dočekao, dakle nepunih mjesec dana nakon Draženove tragične smrti. Klara nije odgovarala za nesreću jer sud smatra da je nije mogla izbjeći, a kasnije udala za poznatog fudbalera Oliver Birhofa. Kada primetila da je privukla pažnju, sakrila je lice i napustila dvoranu. Prema rečima Stojka Vrankovića, susreli su se s Klarom na tom Eurobasketu i više nikada je nisu videli.