Vlasnik Totenhema se predao! Predao se američkim vlastima u Njujorku.

86-godišnji Džo Luis, vlasnik Totenhema i britanski biznismen, predao se američkim vlastima u Njujorku. Optužbe su ozbiljne, trgovao je hartijama od vrednosti nelegalno i bez prijave nadležnima.

Optužen je u Njujorku da je odavao poverljive informacije sa sastanaka odbora kompanija čiji je investitor.
Navodimo da je Džo Luis godinama zloupotrebljavao svoj pristup prostorijama za odbore preduzeća i više puta davao insajderske informacije svojim romantičnim partnerima, ličnim asistentima, privatnim pilotima i prijateljima – rekao je američki tužilac Demijan Vilijams.

Kršio je zakon radeći sa svojim zaposlenima, prijateljima i „ljubavnim partnerkama“na svojoj jahti u periodu od 2013. do 2021. godine.
Luisovi prijatelji, kolege i ljubavnice su s ovim informacijama zaradili milione na berzi.

Ti ljudi su zatim trgovali tim insajderskim informacijama i zaradili milione dolara na berzi, jer su zahvaljujući Luisu te opklade bile sigurna stvar – kaže Vilijams.

Optužen je po 19 tačaka. Po ukupno šesnaest tačaka optužen je za prevaru sa hartijama od vrednsoti. Optužen je i za zaveru. Preti mu zatvorska kazna od 25 godina.

Životna priča Luisa je veoma zanimljiva. Kada je imao 15 godina napustio je školu. Posle napuštanja škole uključio se u porodični posao sa keteringom. 1979. godine je napustio Veliku Britaniju i preselio se na Bahame. Stekao je ogromno bogatstvo koje je kasnije uložio i u Totenhem.

Procenjuje se da je „težak“ oko 6,2 milijardi dolara. Luis je strastveni kolekcionar umetničkih dela.