Trebinje rasadnik košarkaša čiji porodični koreni su sa hercegovačkog kamenjara.

Trebinje je gradić na samom jugu Hercegovine. Ima oko 23 hiljade stanovnika.Trebinje je smešteno ispod planine Leotar, na obodu Trebinjskog polja i u dolini najveće evropske ponornice Trebišnjice.

Trebinje je rasdnik košarkaša čiji preci potiču iz Trebinja. Deda Jovan i otac Jole Dražena i Aleksandra Petrovića su iz sela Zagora u opštini Trebinje. Posle drugog svetskog rata su kolonizovani u Šibenik. Deda Jovan je i sahranjen u Zagori.

Dejan Bodiroga je rođen u Banatu. Dejanov otac Vaso je iz sela Bodiroga smeštenog u Trebinjskim brdima. Vaso je kao momak sa roditeljima, braćom i sestrama kolonizovan u Klek. Tamo se Vaso i oženio sa Milkom takođe hercegovkom. Vaso i Milka sem Dejana imaju i sina Željka.
Dejan Bodiroga i Dražen Petović su rođaci. Draženovog i Aleksandrovog dede Jovana rođena sestra Gospava je Dejanova baba. Dejanov košarkaški uzor bio je njegov rođak Dražen.

Dejana su zvali „Beli Medžik“. Godinama je bio najbolji košarkaš Evrope. Trenutno je Dejan presednik Evrolige. Dejan je i danas čest gost Trebinja i očevih rodnih Bodiroga. Bodiroga je obnovio napuštenu porodičnu kuću.

Predrag Danilović takođe ima pretke sa ovih prostora. Njegovi preci su sa vrleti Zubaca koji su smešteni uz samu granicu sa Crnom Gorom. Košarku je počeo da igra u Bosni iz Sarajeva. Danilović se proslavio igrajući za Partizan, Kinder iz Bolonje, reprezentaciju i u NBA.

Milan Gurović je igrao košarku i za Partizan i za Crvenu zvezdu. Proslavio se u dresu reprezentacije u Indijanopolisu kada je Jugoslavija postala svetski prvak. Sipao je trojke amerikancima u polufinalu takmičenja.

Reprezentativnu karijeru imao je i Milenko Savović. Sveti Sava kako su ga od milošte zvali navijači Partizana. Bio je dugogodišnji kapiten crno-belih, a bio je i direktor kluba kad je Partizan predvođen trenerom Željkom Obradovićem postao prvak Evrope.

U velkane spada i Dragiša Vučinić kapiten Crvene zvezde iz generacije Slavnića, Kapičića i Simonovića.

Prvotimac sarajevske Bosne, Zdravko Čančar, je takođe sa hercegovačkog kamenjara. I Čančar je bio prvak Evrope kad je Bosna harala Evropom predvođena trenerom Bogdanom Tanjevićemsa asovima kakvi su bili Varajić i Delibašić.

U Trebinju je rođen i Boris Savović. Bio je dugogodišnji prvotimac Crvene zvezde i Hemofarma. Savović je rekorder po broju klubova za koje je igrao. Igrao je za 19 ekipa.