Strašna sudbina jednog od najboljih. Legendarni sportista je sada biljka. Zaboravio je čak i da govori!

Mnogi od nas nisu čuli za Džona Bilbiju, ali trebalo bi! Ovaj Srbin je jedan od najvećih legendi ragbija. Ragbi je ubedljivo najpoznatiji i najpopularniji sport na australijskom kontinentu. Priča o ovom srpskom sportisti je potresla ceo svet.

Džon Bilbija je rođen 1959. godine. Neposredno pre njegovog rođenja njegovi roditelji Mirko i Slavica Bilbija su preselili u Australiju. Kao mlad igrao je fudbal, a na nagovor prijatelja počeo je da igra australijski fudbal.

Australijski fudbal je kolektivni, kontaktni sport koji se igra sa jajastom loptom, na terenu jajastog oblika, između dve ekipe sa po 18 igrača u postavi. U australijskom fudbalu ima elemenata ragbija, fudbala i košarke. To je najpopularniji sport u Australiji.

Rugby League…..Wests Vs Manly – John Bilbija. April 20, 1986. (Photo by Gary Mclean/Fairfax Media via Getty Images)

U intervjuu australijskim medijima o užasnom stanju u kome se nalazi Džon Bilbija govorila njegova 43-godišbnja supruga Mišel.

Džon je nepokretan, nesvestan, ne može sam da se hrani, da ide u toalet… On je kao biljka. Sve je posledica brojnih udaraca u glavu zadobijenih tokom karijere.

Bilbija je odrastao u zapadnom delu Sidneja punom Srba, a roditelji su ispočetka želeli da mu zabrane da se bavi australijskim fudbalom u strahu od brojnih povreda. „Roditelji su prvo mislili da igram fudbal, igru koju su znali i voleli još u Srbiji“, rekao je on jednom prilikom. Na kraju su roditelji bili u pravu, ali niko se ovome nije nadao.

„Znali smo da će kako stari morati da ima operacije kolena i da će dobiti artritis, ali ovo nismo očekviali. Došlo je do faze u kojoj ne može da se hrani sam, ne može da priča niti da se obuče. Potrebna mu je stalna nega“, govori njegova supruga.

Bilbija sada ima 65 godina. Pre 10 godina su mu lekari otkrili da je dobio ranu demenciju. Redovni udarci u glavu tokom karijere morali su da dođu na naplatu. Bilbija je pristao da donira mozak za lekarska istraživanja posle smrti.