Prekinuta utakmica Belgija-Švedska zbog pucnjave u Briselu. Ubijena dva navijača reprezentacije Švedske.

U okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine prekinuta je fudbalska utakmica belgijske i švedske reprezentacije. Utakmica je prekinuta nakon što je su najmanje dve osoba ubijene u pucnjavi u Briselu.

Napadač koji je u Briselu ubio dve a ranio jednu osobu upucan je u predgrađu tog grada, dok je sedeo u kafiću, a ministarka unutrašnjih poslova nije isključila mogućnost da je imao pomagače.

Belgijska policija je nakon dojave došla do kafića u kome je sedeo napadač, Abdesalem L. iz Tunisa i tom prilikom došlo je do pucnjave u kojoj je on ranjen.

Prema pisanju belgijskog portala Libre on je, nakon što je pogođen u grudi preminuo u kolima hitne pomoći dok su lekari pokušavali da ga reanimiraju.

Britanska agencija prenosi izjavu tužioca koji je potvrdio da je osoba ubijena, ali da nije potvrđeno da je reč o osumnjičenom za sinoćnji napad u kojem su ubijena dva švedska navijača.

Utakmica je prekinuta kada su igrači saznali šta se dogodilo, navijači su u suzama do kasnih sati čekali da napuste stadionu „Hejsel“. Na stadionu u Briselu bio je i fudbaler rodom iz Beograda, koji godinama radi kao reporter za televiziju „Viaplay“.

Nije mogao, a ni hteo, da sakrije tugu i bes u kakvom svetu i sa kakvim ljudima živimo.
To je tama, to nije samo naše društvo… Sve je izgubljeno. Plače mi se, plačem zbog ljudskih vrednosti koje moraju da budu prioritet ponovo. Živimo u trulom, odvratnom svetu sa ljudima koji ne zaslužuju da žive na ovoj planeti. Izražavam saučešće porodicama žrtava – rekao je Đorđić.
Bojan Đorđić je bivši fudbaler Crvene zvezde i nekadašnji reprezentativac Švedske.

„Posle navodnog terorističkog napada u Brislu ove večeri, odlučeno je nakon konsultacija sa obe ekipe i lokalnim policijskim vlastima da se kvalifikaciona utakmica za Evro 2024. između Belgije i Švedske prekine“, navela je Uefa na X (bivši Twitter).