Najbolji golman, legenda Bundeslige, 6 puta ispadao iz lige

Jedan je od najbolijh i najdugovečnijih golmana u istoriji Bundeslige. Kao golman repezentacije Nemačke osvojio je Evropsko i Svetsko prvenstvo. Kao trener golmana takođe ima svetsku titulu. U klupskom fudbalu pratio ga je maler. Čak šest puta je ispadao iz lige, od toga tri puta iz Bundeslige. On je Andreas „Endi“ Kepke.

Kepke je rođen u gradu rukometa Kilu. U Kilu je i počeo fudbalsku karijeru, ali kao – desno krilo. Srećom vrlo brzo je shvatio da je bolji golman nego krilo. Sa samo 18 godina je debitovao na golu Holštajn Kila u drugoj nemačkoj ligi Sever.

Sledeće sezone prvi put je doživeo zlu sudbinu- Zbog promene sistema takmičenja i spajanja dve lige u jednu njegov Kil je morao u niži stepen takmičenja. Kepke prelazi u berlinski klub Šarlotenburg. Za Šarlotenburg je branio na svih 38 utakmica, ali njegove dobre odbrane nisu bile dovoljne da ekipa opstane u ligi. Ispali su ali je Kepke opet promenio tim. Ostao je u Berlinu, ali je sada stao na gol poznatije Herte, koja je tada igrala u drugoj nemačkoj ligi.

U Herti je ostao dve godine. Ni u Herti nije bio bolje sreće. Herta je ispala iz lige, postala je amaterski klub ali je zato Kepke po prvi put završio u jednoj od ekipa Bundeslige. Potpisao je ugovor sa Nirnbergom.

Punih osam godina branio je za Frankovce sve do sezone kada su i oni završili u Cvajti. To je prvo Kepkeovo ispadanje iz Bundeslige.
Kepke se preselio u Frankfurt na gol Ajntrahta. Dve godine bio jedini igrač u timu koji je odigrao sve utakmice u Bundesligi. Druge godine u Anjtrahtu Kepke nije uspeo da spreči svoje peto ispadanje ili drugo iz Bundeslige. Iako je te sezone primio čak 68 golova, bio je zatrpan ponudama.

Između Barselone, Štutgarta i Olimpika iz Marseja on je izabrao Olimpik. U Francuskoj je ostao dve i po godine. Tokom zimskog prelaznog roka vraća se u svoj Nirnberg kako bi im pomogao da ostanu u Bundesligi. Na žalost, nije uspeo i Nirnberg je na kraju završio u Cvajti. Bilo je to šesto Kepkeovo ispadanje iz lige, a treće iz Bundeslige.

Još dve sezone je branio gol Nirnbegra i pomogao mu da se 2001. vrati u Bundesligu. Na oproštajnoj utakmici 15. jula 2001. 40.000 navijača Nirnberga ispratilo ga je ovacijama u zasluženu penziju.

Fußball, EM Finale 1996 in London, Deutschland – Tschechien 2:1 n.V. Mannschaftsbild Deutschland, hi.v.li.: Thomas Strunz, Matthias Sammer, Markus Babbel, Dieter Eilts, Thomas Häßler, Thomas Helmer, vorn: Christian Ziege, Stefan Kuntz, Mehmet Scholl, Jürgen Klinsmann, Torwart Andreas Köpke

Kepke se nametnuo odličnim odbranama i od 1990. bio je reprezentativac, a 1993. je zvanično proglašen za Fudbalera godine u Nemačkoj. Nemačka je te 1996. osvojila Evropskom prvenstvo u Engleskoj, a Kepke je bio broj 1 na svih šest utakmica i izabran je za najboljeg golmana na turniru. Proslavio se i sa dva odbranjena penala – Đanfranku Zoli protiv Italije i Geretu Sautgejtu protiv Engleske.

Branio je na blizu 800 zvaničnih utakmica, uključujući 59 za reprezentaciju Nemačke. Sa Nemačkom je učestvovao na tri Svetska i dva evropska prvenstva. Ima titulu prvaka sveta iz 1990, ali je tada bio rezervni golman.

Od 2004. do 2021. bio je trener golmana nemačke reprezentacije sa kojom je ponovo bio prvak sveta 2014. u Brazilu.