Legendarni golman je preživeo pakao. Četri dana bio u komi.

Ratko Svilar, legendarni golman, ima životnu priču koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Ratko Svilar je bivši jugoslovenski i srpski fudbalski golman i fudbalski trener. Rođen je u Crvenki 06.avgusta 1950.godine. Svilar je karijeru počeo u Crvenki, a fudbalsko ime stekao u novosadskoj Vojvodini. Jednu sezonu je proveo u američkom klubu Ročester lensers. Karijeru je nastavio i završio u belgijskom Antverpenu. Za seniorsku reprezentaciju Jugoslavije je odigrao 9 mečeva.

Bivši čuvar mreže otkrio je kroz kakve je sve neverovatne momente prolazio u svom životu. Na osnovu te priče mogao bi i film da se snimi. Ratko Svilar je svoj veliki intervju dao za Kurir.

Imao je sedam operacija. Doktori su mu rekli da mu je karijera gotova. Ratko je uprkos tome branio do 47. godine.
Sve je to Ratko izdržao. Kad je otišao u fudbalsku penziju završio je u komi. Doživeo je nesreću kada je pokušao da ugasi požar.
Godina – 2009. Ni dan-danas nemam objašnjenje… Nedelju dana ranije kupio sam roštilj na plin koji nikada do tada nisam imao. Uvek sam koristio ugalj. Bio je baš neki vreo dan, preko 30 stepeni. Sin Mile je išao da gleda meč Beršot – Standard, supruga Marijana je radila nešto po dvorištu, a ćerka Dunja je takođe bila kod kuće. Ja sam se bavio roštiljanjem. U jednom momentu otišao sam u kuću da uzmem viljušku za okretanje mesa, kad začuh Marijanu: Ratko, Ratko, izgleda da se nešto zapalilo kod roštilja!

Pokušao je da ugasi požar ali je napravio veliku grešku. Ni on a ni supruga Marijana nisu razmišljali. Umesto da sa mokrim ćebetom ugase požar oni su to pokušali da urade vodom.

Plamen ga je zahvatio. Izgorelo mu je lice, ruke, prsti… Problem je napravio i parkirano auto. Vatrogasci nisu mogli da priđu. Dok je pronašao način da ukloni automobil vatra je zahvatila kuću. Mogao je samo da gleda kako vatra guta ono što je godinama gradio.

Hitna pomoć ga je odvezla u bolnicu u Brisel. Tu je naredna četiri dana bio u veštačkoj komi. Posle toga Ratko je postao mnogo nervozniji a najviše su trpili njegovi najbliži. Tada je odlučio da završi trenersku karijeru.

Posle izlaska iz bolnice Ratko se posvetio renoviranju kuće koja je pre požara procenjena na 650.000 evra. Posle požara na 50.000 evra.