Ko to i zašto deli državljanstvo strancima iz FK Crvena zvezda?

Edmund Ado i Osman Bukari, dvojica reprezentativaca Gane postaće državljani Srbije. Iako je prelazni rok tek na početku Crvena zvezda je odradila veliki posao kada je u pitanju sklapanje tima za novu sezonu. Kad se pogleda spisak igrača na prvi pogled se čini da je u ekipi sada preveliki broj inostranih fudbalera.

Stigli su Omri Glazer, Edmund Ado, Piter Olanjinka i Žan Filip Kraso, a očekuje se i Emanuel Late Lat! Tu su starosedioci Osman Bukari, Aleks Vigo, Irakli Azarov, Kings Kangva. Srpski pasoš od ranije imaju Gelor Kanga i Jegor Prucev. Aleksandar Dragović i Marko Stamenić ne računaju se u strance.

Crvena zvezda je započela proces tokom kojeg će srpske pasoše dobiti Edmund Ado i Osman Bukari, dvojica reprezentativaca Gane. Bukari je u Crvenu zvezdu stigao pre godinu dana, dok je Ado tek stigao u Zvezdu. Poslednjih šest meseci proveo je u Spartaku iz Subotice.

Još jednom biće ismejano pravilo o broju stranaca u Superligi. Pravilo glasi najviše četiri stranca može da igra u jednoj ekipi na meču.

Sticanje državljanstva u Republici Srbiji reguliše Zakon o državljanstvu, koji trenutno predviđa četiri osnovna načina, a to su:
1 . Poreklo;
2. Rođenje na teritoriji Republike Srbije;
3 . Prijem;
4. Po osnovu međunarodnih ugovora.

Kada je u pitanju naturalizacija stranaca, Zakon o državljanstvu zahteva ispunjenje jednog prethodnog uslova koji se odnosi na odobrenje stalnog nastanjenja u Srbiji, shodno propisima o kretanju i boravku stranaca.
Potrebno je da budu ispunjeni i sledeći uslovi:
1) da je navršio 18 godina života i da mu nije oduzeta poslovna sposobnost;
2) da ima otpust iz stranog državljanstva ili da podnese dokaz da će otpust dobiti, ako bude primljen u državljanstvo Republike Srbije;
3) da je do podnošenja zahteva najmanje tri godine neprekidno imao prijavljeno prebivalište na teritoriji Republike Srbije;
4) da podnese pismenu izjavu da Republiku Srbiju smatra svojom državom.

Očito je da pomenuti igrači ne ispunjavaju ove uslove, a pogotovo uslov broj dva.

Odredba Zakona koja je predmet brojnih rasprava i daje mogućnost širokog tumačenja predviđa da se zahtev za sticanje srpskog državljanstva može odobriti stranom državljaninu čija je naturalizacija u interesu za Republiku Srbiju. Odluku o tome šta predstavlja „interes Republike Srbije” donosi Vlada Republike Srbije.

Da li je u interesu Republike Srbije da pomenuti igrači igraju protiv IMT-ea, Železničara, Radnika, Javora i ostalih superligaša ili je to protiv interesa Republike Srbije. Interes RS je da igraju naša deca, odnosno igrači na koje može da računa selektor reprezentacije. Interes RS je da Crvena zvezda i ostali klubovi koji igraju evropska takmičenja postignu što bolji rezultat. Za to im ne treba državljanstvo, tamo to pravilo ne važi.

Postoji li rešenje? Naravno da postoji. Svi klubovi moraju biti isti. Postoje dve mogućnosti, ili ukinuti pravilo o četri stranca ili ga poštovati. Nemože za jedne ovako a za druge onako. Zakon o državljanstvu mora se strogo poštovati.

Pre neki dan Zvezdan Terzić reče da je stigla naredba da Zvezda mora biti prvak. Da li je ovo jedan od načina da naredba bude ustvarena?