Javno stavljanje mete na čelo sudija finala ABA lige

U toku je finalna serija ABA lige. Kao i ranijih godina tako i ove finale je počelo i pre sudijskog zvižduka. Kao i mnogo puta ranije KK Crvena zvezda Meridianbet poslala je dopis komesaru za suđenje Srđanu Dožaju. Zvezda je u pismu navela je da će Dožaj biti optužen za izazivanje nereda na utakmici i za sva dešavanja u prve dve utakmice finala ako crveno-beli ne dobiju ravnopravan tretman kod sudija u predstojećem finalu.
Između ostalog u pismu piše i ovo:

„Ukoliko KK Crvena zvezda Meridianbet ne dobije ravnopravan tretman kod sudija u predstojećem finalu koje ste delegirali bez ikakve kaznene politike za velike greške u polufinalu, za sva dešavanja u prve dve utakmice finala smatramo da ste PREUZELI SVU ODGOVORNOST ZA SUĐENJE U FINALU, ali i sve posledice. Ko nama može da garantuje da će publika koju već godinama iritiraju te iste sudije greškama na štetu KK Crvena zvezda, mirno sedeti i gledati (opet) greške i opet od istih sudija, koje ste (opet) Vi delegirali? To se zove gospodine Dožai – namera! Zato ako sudije budu „grešile“ kao u petak, ili kao na utakmici Partizan – Crvena zvezda prošle sezone sa identičnim namerama i „slučajnim greškama“ (targetiranje najboljih igrača ličnim greškama, isključivanja čak i u istom minutu utakmice od strane istog sudije…) KK Crvena zvezda Meridianbet NE MOŽE DA GARANTUJE bezbednost“.

„Tu bezbednost ugrozili ste im VI kao komesar koji ne radi svoj posao, i ABA liga, koju predstavljate, slučajno ili ne radeći za platu koju Vam obezbeđujemo MI klubovi ABA lige kako bi nam obezbedili uslove da se RAVNOPRAVNO i u regularnim uslovima takmičimo u ovoj ligi. Pošto vidimo već kroz identičan „igrokaz“ šta nam se sprema, ukoliko se bilo šta dogodi u prve dve utakmice finala, za to ćete biti i krivično gonjeni – stoji u dopisu crveno-belih“.

Iz pisma se jasno vidi da Zvezda ne garantuje bezbednost sudijama, a komesaru prete da će krivično odgovarati.

Odigran je prvi susret i završen pobedom Crvene zvezde. Suđenje je bilo takvo kakvo je bilo. Jedni su zadovoljni, drugi baš i nisu ali sve je bilo u duhu regularnosti.

Pred drugi susret opet isto. Ovaj put umesto saopštenja ili pisma oglasio se Presednik Zvezde Nebojša Čović. Između ostalog naveo je da „moli navijače da budu mudri, da ne reaguju na eventualne pokušaje sudije Damira Javora ili nekog drugog od sudija, nenamerne greške ili eventualne provokacije“.

Znači opet meta na čelo sudijama. Da li ovo znači da sudije nemaju pravo na grešku, naravno nenamernu? Da li ovo znači ako se desi da sudije sviraju nešto suprotno od onog što je Čović video znači da može da krene hajka na sudije? Da li ovo znači da ako Zvezda izgubi da Zvezda ne garantuje sudijama da će izvući živu glavu? Kako onda od sudija očekivati da sude po pravilima ako znaju da će glavu ostaviti na terenu ako ne pobedi onaj za koga je Čović uveren da mora da pobedi.

Umesto da odgovori ko je kriv za klizanje igrača na parketu, koji se klizaju kao da igraju na klizalištu a ne na parketu? Kolika je njegova odgovornost za povredu Topića? Da li bi do povrede došlo da se igralo tamo gde su na početku rekli da će se igrati. Ima li ovde mesta da deluje vlada ili neko ministarstvo zbog ugrožavanja prava potrošača? Ljudi su platili kartu a ne mogu gledati utakmicu.

Imam pitanje i za rukovvodstvo ABA lige. Po kojem zakonu su dozvolili odigravanje utakmice na terenu na kojem organizator ne garantuje bezbednost učesnicima?