Andres Eskobar, fudbaler koji je autogolom potpisao sebi smrtnu presudu!

1967. godine rođen je kolumbijski fudbaler Andres Eskobar. Priča o fudbaleru Andresu Eskobaru definitivno je najtragičnija u istoriji Mundijala. Ljubav prema fudbalu i svojoj reprezentaciji koštala ga je života!

1994. godine na Mundijal u Ameriku reprezentacija Kolumbije je otišla sa velikim ambicijama. Njihovi snovi su se brzo raspršili. Takmičenje su neočekivano završili već u grupnoj fazi. Sva krivica je svaljena na defanzivca Andresa Eskobara. Jedan pogrešan potez platio je glavom.

Kolumbija je kiksnula na startu. Izgubila je od Rumunije. Kolumbiji je bio neophodan trijumf protiv selekcije SAD. Posle jednog centaršuta reprezentativca Amerike Eskobar je nespretno reagovao i skrenuo je loptu u svoju mrežu. Amerikanci su poveli i kasnije slavili. Kolumbiji pobeda u poslednjem kolu protiv Švajcarske nije bila dovoljna za prolaz. Neočekivano morali su da pakuju kofere za povratak kući.

Niko nije ni slutio da je tragičar Eskobar autogolom potpisao sebi smrtnu presudu!
„Uveravam vas da se ništa čudno nije desilo u našoj grupi, jednostavno smo odigrali loše. Vidimo se uskoro jer život se ne završava ovde“ napisao je Eskobar nekoliko dana nakon utakmice koja ga je na kraju koštala života.

Eskobar je rešio da se vrati u domovinu iako je planirao da poseti rodbinu u Las Vegasu. Nije poslušao ni selektora Kolumbije Fransiska Maturana koji ga je savetovao da odloži povratak kući, dok se strasti ne smire.

Vratio se u rodni Medeljin i kobnog 2. jula izašao u noćni provod sa devojkom.
Kada je Eskobar napuštao klub oko tri časa ujutru sačekali su ga lokalni kriminalci. Lokalni kriminalci koji su bili ispred kluba prepoznali su fudbalera i počeli da mu dobacuju. Eskobar nije želeo da ćuti, ušao je u raspravu sa njima. Nije ni slutio koliko su opasni.
Jedan napadač je izvadio pištolj i ispalio šest metaka u fudbalera. Ubica je posle svakog pucnja uzvikivao „Gol“ u stilu južnoameričkih komentatora.
Eskobar je 45 minuta kasnije preminuo u bolnici u svojoj 27. godini.

Tokom meča sa Sjedinjenim Američkim Državama komentator BBC Alan Hansen je izgovorio jednu skandaloznu rečenicu nakon autogola Eskobara.
„Nakon ovog kiksa, zaslužuje jedino metak“, rekao je Hansen.
Bila je to zlokobna najava onoga što će se desetak dana kasnije i dogoditi.
Nakon sramne izjave čuvena TV kuća je uputila javno izvinjenje.

Glavni osumnjičeni za ubistvo Eskobara bio je Humberto Kastro Munjoz. Munjoz je radio kao telohranitelj u veoma moćnom narko-kartelu. Munjoz je radio kao vozač dva moćna čoveka koji su položili ogromne pare u pobedu Kolumbije. Nikada nisu dovedeni u vezu sa ubistvom fudbalera.

Andres Eskobar je i pored autogola bio omiljen u svojoj zemlji. Sahrani popularnog „fudbalskog džentlmena“ prisustvovalo je više od 100.000 ljudi.