5 Najboljih Modela Patika za Maraton – Spremi se za Trčenje

Trkači maratona su neprestano u potrazi za savršenim modelom patika. Savršen model nije isti za trkače početnike i za već iskusne trkače. Nijedan model nije savršen i ne odgovara svakom trkaču, svakom obliku stopala i načinu gaženja.

Uvek kad se kupuju patike treba kupiti za pola broja veće patike kako biste imali dovoljno prostora oko prstiju. Patike za maraton moraju savršeno da pristaju, bez ikakve nelagode i smetnje.

Po našem mišljenju evo 5 modela muških i ženskih patika za trčanje koje su među najbolje rangiranim patikama:

1. Mizuno Wave Sky 6 – Model namenjen za trčanje od 5 km do maratona. Najvažniji deo ovih patika je platno. Specijalno platno daje komfor pri dužinskom trčanju. Guma koja je postavljena na dnu patike je ispresecana i zbog toga trkači imaju osećaj bolje fleksibilnosti.

2. HOKA Clifton 9 – Model koji spada u grupu lakših patika za dnevno trčanje. Stručnjaci ovaj model preporučuju za polumaraton, maraton i dnevno trčanje. Težina patike je samo 247g.

3.Asics GEL-KAYANO 28 – Model koji spada u ženske patike. Stvara stabilan korak. Sistem amortizacije zadnjeg i prednjeg stopala GEL® tehnologija. Dizajniran mrežasti gornji deo. Nežno fiksiraju stopala, bez da ih opterećuju. Ovaj model (Našli smo ga na kickscrew.com) je popularan i van trkačke populacije kao patika za svaki dan zbog svog izuzetno lepog dizajna i vrhunskih performansi.

4. Adidas Ultraboost 22 Model koji spada u kategoriju neutral. Model koji pruža beskompromisnu udobnost u svakom smislu. Težina 283 grama. Predviđene su i za trčanje po visokim temperaturama, jer održavaju stopala suvim i svežim.

5. Saucony Triumph 20 Model koji spada u kategoriju neutral. Težina modela je 275g. Spada u grupu najtežih patika za dužinsko trčanje. Preporučuje se za staze od 5km do 42km i pogodna je za agresivno trčanje.

Šta je sve bitno kod odabira patika za trčanje maratona?

Trčanje maratona nije samo veliki fizički napor, već i logistički izazov. Među mnogim odlukama koje treba doneti, jedna od najvažnijih je odabir pravih patika. U ovom članku ćemo razmotriti nekoliko ključnih faktora koji treba da se uzmu u obzir prilikom odabira maratonskih patika.

1. Komfor

Maraton je trka koja traje nekoliko sati, tako da je komfor od presudnog značaja. Dobro je isprobati nekoliko različitih modela i marki patika pre nego što donesete odluku. Pokušajte da trčite u njima, skočite, pa čak i izvodite pokrete koji su slični onima koje ćete izvoditi tokom trke. Takođe, ne zaboravite da vaša stopala mogu da se malo prošire tokom dugotrajnog trčanja, pa uzmite to u obzir prilikom odabira veličine.

2. Podrška i stabilnost

Maratonske patike treba da pruže dovoljnu podršku vašim stopalima i zglobovima. Odabir prave patike može značajno smanjiti rizik od povreda i poboljšati vaše ukupne performanse. Razmislite o vašem načinu trčanja (pronacija), obliku stopala i eventualnim ortopedskim problemima.

3. Materijal i dizajn

Materijal od kojeg su napravljene patike može značajno uticati na vaše trkačko iskustvo. Patike napravljene od lakih i prozračnih materijala su obično najbolji izbor za maraton. Dizajn đona patike takođe može uticati na udobnost i performanse – treba da obezbeđuje dobar grip i amortizaciju.

4. Trkačko iskustvo

Vaše trkačko iskustvo može odrediti koje patike su najbolje za vas. Početnici će možda trebati više podrške i amortizacije, dok iskusni trkači mogu preferirati patike koje su lakše i pružaju bolji osećaj za podlogu. Ja se sećam kad sam bio početnik, greške sam pravio tako što sam uzimao tvrde patike + nisam znao kako rasporediti snagu. Žuljevi su neminovni

5. Cena

Iako je ovo očigledan faktor, vredi ga pomenuti. Kvalitetne patike za trčanje mogu biti skupe, ali ne moraju uvek biti najbolje za vaše individualne potrebe. Važno je pronaći balans između cene i kvaliteta. Uvek se informišite u više radnja, iste patike mogu itekako se razlikovati po ceni. Čak u tržnim centrima kao što su Ušće ili Delta, od radnje do radnje će te pronaći velike razlike, naročito van sezone.

Često postavljana pitanja o odabiru patika za trčanje maratona

P: Da li je ista veličina patika prikladna za trčanje i hodanje?

O: Ne nužno. Za trčanje, vaša stopala se često malo proširuju zbog povećanog protoka krvi i pokreta, pa bi patike za trčanje trebale biti malo veće u odnosu na vaše uobičajene patike za hodanje.

P: Koliko često treba da menjam patike za trčanje?

O: To zavisi od broja pređenih kilometara, načina trčanja i materijala patika. Međutim, uobičajeno je da se patike za trčanje menjaju svakih 500-800 kilometara.

P: Kako da znam da li su mi patike pravilno prilagođene?

O: Dobre patike za trčanje trebale bi da se osećaju udobno odmah po obuvanju. Trebale bi da pruže dobru podršku, ali i da imaju dovoljno prostora u prednjem delu da se prsti mogu slobodno kretati.

P: Da li isti model patika odgovara svima?

O: Ne, svako ima jedinstven oblik i strukturu stopala, kao i jedinstven stil trčanja. Ono što odgovara jednoj osobi možda neće odgovarati drugoj.

P: Koje su najbolje marke patika za trčanje maratona?

O: To je subjektivno i zavisi od individualnih preferencija. Neki od popularnih proizvođača uključuju Nike, Adidas, Asics, Brooks i New Balance. Najbolje je isprobati različite marke i modele kako biste pronašli one koje najbolje odgovaraju vašim stopalima i stilu trčanja.

Najnoviji postovi

Istražite Više

Otkrijte ekskluzivne priče. Pridružite nam se!

Kategorije