Tuga u svetu sporta! Preminuo slavni brazilski fudbaler i trener.

Slavni brazilski fudbaler i trener Mario Zagalo preminuo je u 93. godini. Tužne vesti potvrdila je njegova porodica, kao i Fudbalski savez Brazila.
Jedini čovek koji je četiri puta osvajao Mundijal je Mario Zagalo. Dva puta kao igrač, jednom kao trener i jedno kao koordinator reprezentacije bio je svetski prvak.

Kao igrač podizao je šampionski pehar u Švedskoj 1958. i u Čileu 1962. godine, a potom jedan kao menadžer u Meksiku 1970. godine i jedan kao koordinator u SAD-u 1994.

Zagalo je tokom igračke karijere nastupao za Flamengo i Botafogo. Kao trener menjao je mnogo više ekipa, Osim reprzenetacije Brazila uglavnom je trenirao klubove u Kuvajtu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskoj Arabiji.

-„Opraštamo se od posvećenog oca, divnog deke, velikog profesionalca i sjajnog čoveka. Bio je veliki idol, patriota, ostavio nam je zaveštanje puno uspeha. Bogu smo zahvalni što smo proveli toliko vremena sa njim i stvorili divne uspomene. Ostavio nam je sjajan primer koji ćemo pratiti“, piše u poruci porodice.

U saopštenju nije naveden uzrok smrti velikog šampiona, ali se znalo da je Zagalo hospitalizovan još u avgustu zbog infekcije urinarnog trakta u Rio de Žaneiru. Nakon nekoliko meseci je izašao iz bolnice, ali je bolest na kraju bila jača.

Mario Horhe Lobo Zagalo, kakvo mu je puno ime i prezime, rođen u Atalaji u Brazilu 9. avgusta 1931. godine.

Pre više od 10 godina svrstan je među devet najboljih trenera u istoriji fudbala u izboru magazina „World soccer“.

epa00877898 Flamengo’s midfield player Renato (L) receives from former soccer player Mario Jorge Lobo Zagallo (R) the award for best player elected by the people during the ‘Best of 2006’ soccer awards organised by the Brazilian Soccer Federation Monday, 04 December 2006, in Rio de Janeiro, Brazil. EPA/Antonio Lacerda