Sportska povreda zuba: Uobičajeni uzroci i preventivne mere

sportska povreda zuba

Povrede zuba u sportu su često zanemarena tema, iako su vrlo relevantne za sve koji se bave sportskim aktivnostima. Prema pravilima i vrstama sportova, propisana oprema i zaštita su uvek prisutni, ali zaštita zuba nije uvek na listi obavezne opreme. Zbog ovoga, mnogi sportisti, kao i treneri i roditelji, nisu dovoljno informisani o važnosti korišćenja štitnika za zube, koji bi zapravo trebalo da bude standard u svim sportovima.

Statistike pokazuju da se povrede zuba dešavaju dva puta češće kod muškaraca nego kod žena, a najčešće strada gornja jedinica.

Zanimljivo je da istraživanja među američkim sportistima otkrivaju da svega 7% njih koristi štitnike za zube u sportovima gde to nije obavezno. U košarci, na primer, čak 31% igrača zadobija povrede usta tokom jedne sezone, što ukazuje na značaj preventivnih mera. Nedavno je jedan poznati košarkaš morao da prekine karijeru na nekoliko meseci zbog ozbiljne povrede zuba, što je dodatno skrenulo pažnju na ovaj često zapostavljeni aspekt sportske sigurnosti.

Ključne tačke:

 • Zaštita zuba je ključna u svim sportovima.
 • Povrede zuba češće pogađaju muškarce, posebno u košarci.
 • Korišćenje štitnika za zube može značajno smanjiti rizik od povreda.

Kod kojih sportova je preporučeno nošenje štitnika za zube?

Nošenje štitnika za zube posebno se preporučuje u sportovima poput košarke, fudbala, rukometa, odbojke, ragbija, hokeja na ledu i na travi, klizanja, biciklizma, ekstremnih sportova, motokrosa, skijanja, snouborda i skejtbordinga. Tokom jedne utakmice fudbala, igrač je izbegao ozbiljnu povredu zuba zahvaljujući štitniku.

sportista sa štitnikom za zube

Kakve sportska povreda zuba mogu da nastanu?

Povrede zuba u sportu mogu uključivati razne vrste oštećenja. Često su pogođene gornje jedinice, a moguće su i povrede mekih tkiva usta i lica. Do povreda zubnog aparata dolazi u rasponu od lomova krunice zuba do frakture korena unutar kosti. Zub može biti pomeren u svim pravcima ili čak potpuno izbijen iz vilice. Povrede lica uključuju frakture kostiju, oštećenje viličnog zgloba i potres mozga. Jednom prilikom, fudbaler je izgubio gornju jedinicu tokom utakmice, što je zahtevalo hitnu stomatološku intervenciju.

Šta bi trebalo da uradite ako dođe do povrede zuba?

Ako dođe do loma krunice zuba, sačuvajte odlomljeni deo i ponesite ga kod stomatologa. Zub pomeren iz svog ležišta ne pokušavajte sami da vratite. Ako je zub potpuno izbijen iz vilice, uhvatite ga za krunicu, isperite ga vodom bez trljanja i držite vlažnim. Najbolje je staviti zub u mokru maramicu ili posudu sa mlekom ili vodom, a zatim se odmah uputite kod stomatologa.

Stomatolog će proceniti stanje i, zavisno od vremena proteklog od povrede, pokušati da vrati zub na svoje mesto. Šanse za uspešno vraćanje zuba zavise od brzine reakcije.

Interesantna priča se dogodila i jednoj devojci u Norveškoj, na Loaded festu u Oslu kada joj je slučajno stradao zub na plesnom podijumu. Na svu sreću, ova priča je imala srećan završetak zahvaljujući hitroj zubarskoj asistenciji, kako ona kaže, najboljih zubara u Oslu.

Šta da očekujete od zahvata u stomatološkoj ordinaciji?

Kod povrede zuba, prvi korak je detaljan pregled i rendgen snimak. Lom krunice zuba koji nije zahvatio živac može se sanirati kompozitnom plombom ili keramičkom krunicom. Ako je lom izložio živac, potrebno je prvo izvršiti lečenje živca, zatim sanirati plombom ili krunicom.

Lom korena zuba može zahtevati različite pristupe. Stomatolog procenjuje da li je moguće sačuvati zub ili ga je potrebno izvaditi. U slučaju vađenja zuba, nakon zarastanja rane, zub se može nadoknaditi mostom ili ugrađivanjem implanta.

Ako je zub pomeren iz ležišta, može se vratiti na mesto. Potom se zub imobilizuje splintom koji ga stabilizuje nekoliko nedelja. Ove povrede često zahtevaju i lečenje živca. Takođe, pacijentima se može preporučiti fizikalna terapija za bolji oporavak.

zubar uzima meru za slomljen zub na plastičnom modelu

 

Jedna od zanimljivih priča odnosi se na profesionalnog košarkaša koji je, nakon povrede zuba tokom utakmice, morao hitno da se obrati stomatologu. Zahvaljujući brzom zahvatu, mogao je da nastavi sa treninzima bez dugog odsustva.

Kako da se izbegne sportska povreda zuba?

Nošenje štitnika za zube je ključno u sprečavanju sportskih povreda zuba. Pored zaštite samih zuba, štitnici pružaju zaštitu i okolnim mekotkivnim i koštanim strukturama. Jedna od najvažnijih funkcija štitnika je sprečavanje udarca donje vilice u gornju, što je posebno važno u sportovima kao što su hokej ili boks.

Postoje tri osnovne vrste štitnika za zube: univerzalni, polugotovi i individualni. Samo individualni štitnici za zube, koji su napravljeni prema otisku zuba sportiste, pružaju optimalnu zaštitu. Ovi štitnici se odlikuju strogim prianjanjem na zube i okolne koštane strukture, debljinom od najmanje 3 mm i pravilnom izradom zagriza.

Karakteristike individualnih štitnika:

 • Strogo prianjanje na zube i okolne strukture
 • Napravljeni prema otisku zuba sportiste
 • Debljina od najmanje 3 mm
 • Pravilno napravljen zagriz za zube
 • Stabilnost u ustima tokom sporta
 • Mogućnost normalnog govora i disanja

Sa ovim karakteristikama, prilagođeni štitnici za zube garantuju zaštitu. Iako univerzalni i polugotovi štitnici ne pružaju istu zaštitu, mnogi sportisti danas koriste individualne modele zbog njihove efikasnosti.

štitnici za prevenciju lomljenja zuba

Jedan profesionalni košarkaš je podelio svoju priču o tome kako je izgubio prednji zub tokom igre zbog toga što nije nosio štitnik. Nakon incidenta, više nikada nije zaboravio da ga koristi.

Ulaganje u dobru zaštitnu opremu neće samo sačuvati zdravlje, već i uštedeti na naknadnim troškovima tretmana povreda.

Sportska povreda zuba kod dece

Svaka fizička aktivnost nosi sa sobom rizik, a deca su posebno podložna povredama tokom igara i sportova. Igra sa loptom ili vožnja bicikla često dovode do nepredviđenih padova koji mogu rezultirati povredama zuba ili vilice. Bitno je podučiti decu o važnosti nošenja zaštitne opreme kako bi se smanjio rizik od ovih povreda.

Najčešće povrede uključuju:

 • Lom ili fraktura zuba
 • Povrede desni
 • Povreda vilične kosti
 • Iskakanje zuba iz vilice

Kada dete izgubi zub usled povrede, važno je brzo reagovati. Zub treba uzeti za krunicu, a ne za koren, i smestiti ga u sterilnu posudu pre odlaska kod stomatologa. Kod starije dece moguće je pokušati vratiti zub na mesto i fiksirati ga gazom dok se ne stigne do stomatologa. Brza reakcija može povećati šanse za uspešan oporavak.

Preventivne mere uključuju:

 • Korišćenje kacige i štitnika za usta tokom sportskih aktivnosti
 • Redovni pregledi kod stomatologa
 • Obuka dece o pravilnom ponašanju tokom igre

Edukacija o merama prve pomoći takođe je važna. Deca treba da znaju kako da odreaguju nastale povrede, čime mogu pomoći sebi ili svojim vršnjacima u hitnim situacijama.

Odgovornost na odraslima je da podstičemo zdravlje zuba kroz redovne kontrole i pravilnu oralnu higijenu. Pravovremena edukacija i preventivne mere pokazale su se kao ključne u smanjenju rizika od povreda koje su neizbežan deo dečijih aktivnosti i sportskih igara.

dete kod zubara

Zaštita zuba i vilice je investicija u zdravlje deteta koja se dugoročno isplati kroz manje povreda i zdrav osmeh.

Često postavljana pitanja

Kako da postupim ako doživim povredu zuba tokom sportske aktivnosti?

Ukoliko dođe do povrede zuba dok se bavite sportom, najvažnije je ostati smiren. Isprati usta čistom vodom kako biste uklonili eventualne ostatke. Ako postoji krvarenje, nanesite sterilnu gazu ili čistu tkaninu i pritisnite lagano. Obratite se stomatologu što je pre moguće.

Koje su najčešće povrede zuba koje nastaju usled sporta?

Najčešće povrede zuba u sportu uključuju frakture (pukotine) zuba, ispadanje zuba i povrede mekih tkiva u ustima. Prednji zubi su obično najviše pogođeni. Povrede kao što su odlomci krunice zuba ili potpuni gubitak zuba mogu biti veoma ozbiljne.

Kako se može zaštititi zubi tokom bavljenja sportom?

Najefikasniji način za zaštitu zuba dok se bavite sportom je korišćenje štitnika za usta. Štitnici su dizajnirani da apsorbuju udarce i raspršuju silu kako bi se smanjila mogućnost povrede. Nošenje kacige i druge zaštitne opreme takođe može pomoći u prevenciji povreda zuba.

Šta treba uraditi ako dođe do iskakanja zuba nakon udarca?

Ako vaš zub ispadne nakon udarca, pokušajte da ga pronađete. Držite ga za krunicu, ne za koren. Isperite ga nežno, bez trljanja, i stavite ga u čašu mleka ili fiziološkog rastvora. Ostaviti zub u ustima, između obraza i desni, takođe može biti opcija. Hitno se javite stomatologu.

Kako hitno tretirati povredu zuba dok ne stignem do stomatologa?

U slučaju hitne povrede zuba, ono što možete uraditi je isprati usta vodom i naneti hladne obloge kako biste smanjili otok. Korišćenje bezreceptnih lekova protiv bolova može olakšati nelagodnost. Hitna poseta stomatologu je neophodna za dalji tretman.

Koje mere prevencije treba preduzeti da se izbegnu povrede zuba u kontaktim sportovima?

Prevencija povreda zuba u kontaktnim sportovima uključuje nošenje zaštitnih štitnika za usta, pravilno korišćenje kaciga i zaštitnih naočara. Redovna provera opreme i adekvatna obuka o bezbednosti mogu značajno smanjiti rizik od povreda. Jedna zanimljiva anegdota: poznati bokser je jednom prilikom spasao svoj zub zahvaljujući pravilno prilagođenom štitniku za usta, što ga čini odličnim primerom važnosti zaštitne opreme.

Najnoviji postovi

Istražite Više

Otkrijte ekskluzivne priče. Pridružite nam se!

Kategorije