Najopasniji ekstremni sportovi (Video)

Postoje mnogi ekstremni sportovi u kojima su povrede česte. Nažalost ni smrtni slučajevi nisu retki. Po meni najopasniji su:
1. Skakanje u letećim odelima
2. Planinski biciklizam
3. Skejtbording
4. Surfovanje
5. Moto kros
6. Skijanje i bordovanje

Skakanje u letećim odelima

Vingsjuit tj. letenje u odelu sa krilima je opasno po život. Letenje u odelu sa krilima je potpuni je hit na Starom kontinentu. Letenje u odelu je zabranjeno u većni država EU. Sve je popularnije letenje sa ostavljanjem dimnih tragova! Ovo je defnitivno najjopasniji ekstremni sport i povrede i smrtni slučajevi su jako česti.

 

Planinski biciklizam
Brdski ili planinski biciklizam je ekstremni ogranak biciklističke porodice sportova. Planinski biciklizam je vožnja bicikla preko zahtevnih terena kao što su šume, brda, uski blatnjavi putevi ili parkovi kojima je zajednički imenilac engleski naziv “off-road”. Planinski biciklizam zahteva spretnost i dobru utreniranost koja nije neophodna za vožnju običnog bicikla.
Brdski ili planinski biciklizam zahteva budnost u svakom trenutku jer i najmanja nepažnja može da bude veliki problem za vozače.

Skejtbording
Skejtbording je fizički naporna disciplina i traži balans, stabilnost i izdržljivost, kako fizičku, tako i umnu. Skejtbording se najpre zvao “ulučno surfovanje”, a nastao je u Kaliforniji 40-ih godina prošlog veka. Ovo je sport gde su padovi neizbežni i gde su povrede svakodnevna stvar, a nekada se dešava da povrede budu toliko opasne da dovedu do smrti.

Surfovanje
Surfovanje je površinski vodeni sport. Spada u ekstremne sportove. Neke od povreda i opasnosti od surfovanja su utapanje, mikroorganizmi, sudari, morsko dno, oštećenja uha, oštećenja oka, povrede kičmene moždine.

Moto kros
Moto kros je sportsko takmičenje u vožnji motociklom kroz teške terene sa prirodnim zaprekama kao što su uzbrdica, klizav teren, vodeni prelazi i slično. Moto kros trke su opasnije od normalnih moto trka. Vozači voze po kllizavom i neravnom terenu, a često preskaču i opasne prepreke i prave vratolomije koje ih ozbiljno mogu ugroziti.

Skijanje i bordovanje
Svi oni koji idu na planinu podeljeni su u dve grupe: na skijaše i na bordere. Šta je bolje i šta je lakše?
-„Skijanje se lakše uči, ali se teže usavršava, a snoubord se teže uči, ali lakše usavršava“ najčešća je rečenica koju izgovaraju.
Skijanje i bordovanje su najpopularije zimske aktivnosti mnogih. Ovo je sjajan sport, ali on nosi ogromne opasnosti. Do povreda dolazi zbog velike brzine, loše opreme ili opasnog terena.