Rafa Nadal zarađuje milione od pet velikih biznisa.

Rafael Nadal poznat je u svetu po svojoj radnoj etici i spremnosti da se uvek bori. On je veliki radnik. On je čovek koji je spreman da ide do krajnjih granica i podredi sve jednom cilju. Sve ovo mu je pomoglo da postane jedan od najboljih tenisera svih vremena. Sve to će mu pomoći i po okončanju sportske karijere.

„Kralj šljake“ već neko vreme najavljuje penzionisanje. Zbog problema sa kukom, Nadal nije igrao od Australijan opena. Saopštio je da ga još dugo neće biti na terenu, ali da planira da se spremi za 2024. godinu kako bi se od tenisa oprostio na željeni način.
Posle penzionisanja počeće nova etapa u životu Nadala. Za to se Nadal već pripremio ulaganjima u različite kompanije. Evo poslova koje je Rafa pokrenuo kao biznismen.

Hoteli
Nadal je ušao u ovaj sektor 2013. godine. On je izgradio i preuredio dva luksuzna hotela na ostrvu Kozumel. Tu mu je partner bio Đulena Lopetegija sa porodicom. Nadal ima nekoliko nekretnina na Majorki, gde je poslovao sa lancem hotela „Palladium“. U planu ima još nekoliko projekata.

Restorani
Nadal je i partner restorana „Tatel“. Tu mu društvo prave i Abel Matutes i Pau Gasol, Kristijano Ronaldo i pevač Enrike Iglesijas. Imaju lokale u Madridu, Ibici, Majamiju i Beverli Hilsu.

Brend Rafaela Nadala
Forbs procenjuje da Nadal može da naplati i milion evra za jedno pojavljivanje na zvaničnom događaju. A u ovu sferu ubrajaju se i brojni sponzorski ugovori koje Nadal ima. Nema zvaničnih podataka o tome koliko vredi logotip njegove akademije.

 

Akademije
Akademija Rafa Nadal u Manakoru postoji već neko vreme, a želja Španca je da na njoj stasavaju mladi igrači. Takođe ima centre za fizičku aktivnost za mlade između 10 i 18 godina.

Parfemi
Rafael Nadal i njegova supruga Ćiska lansirali su sopstveni personalizovani miris. Njihove parfeme prodaje jedna eminentna francuska kompanija.