Preminuo jedan od najboljih igrača svih vremena!

Legendarni Bobi Čarlton preminuo je u 86. godini. Kako je saopštila njegova porodica, Ser Bobi je umro u miru u ranim jutarnjim časovima u subotu 21.10.2023. godine.

Bobi Čarlton se smatra jednim od najboljih igrača svih vremena. Bio je član reprezentacije Engleske koja je osvojila Svetsko prvenstvo 1966. Iste godine je bio dobitnik Zlatne lopte kao najboljeg evropskog fudbalera za tu godine, a 1973. Nagradu Uneska za fer-plej.

Većinu klupske karijere je proveo u Mančester junajtedu, gde je bio poznat po svom napadačkom instinktu i dodavanjima sa sredine terena, kao i jakim dalekometnim šutevima.

Počeo je da igra za prvi tim Mančester junajteda 1956.godine. Godine 1968. bio je kapiten tima Mančester junajteda koji je osvojio Kup evropskih šampiona i postigao dva gola u finalu.

Mančester Junajted je sa velikom tugom oprostio se od svoje legende, engleskog fudbalskog velikana.
„Mančester junajted je u žalosti zbog smrti Bobija Čarltona, jednog od najvećih i najomiljenijih igrača u istoriji našeg kluba. Ser Bobi je bio heroj za milione, ne samo u Mančesteru ili Ujedinjenom Kraljevstvu, već gde god se fudbal igra širom sveta. „Bio je cenjen koliko zbog svog sportskog duha i integriteta, tako i zbog njegovih izvanrednih kvaliteta kao fudbalera. Ser Bobi će uvek biti upamćen kao velikan ove igre“, navodi se u saopštenju sa Old Traforda.

Bobi Čarlton je odigrao 758 utakmica i postigao 249 golova tokom 17 godina kao igrač Mančester junajteda, osvojio je Kup Evrope, tri titule prvaka i FA kup. Za Englesku je odigrao 106 utakmica, postigao 49 golova i osvojio Svetsko prvenstvo 1966.

„Nakon penzionisanja, nastavio je da služi klubu sa odlikom kao direktor 39 godina. Njegova rekordna dostignuća, karakter biće zauvek urezani u istoriji Mančester junajteda i engleskog fudbala, a njegovo nasleđe će živeti kroz rad Fondacije Ser Bobi Čarlton koji će promeniti život. Saosećamo sa njegovom suprugom Normom, njegovim ćerkama i unucima i svima koji su ga voleli“, navodi se u saopštenju Junajteda.