Preminuo čuveni jugoslovenski olimpijac!

Legendarni Josip Čorak preminuo je u 81. godini, preneli su hrvatski mediji.

Josip Čorak je rvač koji je na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine osvojio srebrnu medalju.

Karijeru je započeo u Partizanu iz Gospića, da bi nastupao još za Lokomotivu, Sljeme i Liku iz Zagreba. Osvojio je neverovatnih 11 titula u Jugoslaviji, a 1969. je u italijanskoj Modeni osvojio titulu prvaka Evrope.

Vrhunac karijere došao je na Olimpijskim igrama 1972. godine, kada je osvojio srebrnu medalju u poluteškoj kategoriji.
Josip Čorak je osnovao rvački klub Lika i sa istim postao šampion Kupa evropskih prvaka 1973. godine.

Posle završetka karijere učestvovao je kao veteran na Svetskim prvenstvima za veterane. Pobedom na prvenstvu u Beogradu 2005. godine, bila mu je 11 svetska titula, čime je ušao u Ginisovu knjigu rekorda.

Lika ga je proglasila za najboljeg sportistu 20. veka.

Josip Čorak je bio jedan od naših najboljih rvača grčko rimskim stilom.

Rođen je i odrastao u Rastoci-Smiljan. Majka Ružica rođ: Pekas bila je iz smiljanskoga zaseoka Vaganac, a otac iz Otrvice. Josip, jedan od sedmero braće i sestara, osnovnu je školu pohađao u Smiljanu, a srednju školu u Gospiću. Rvati je počeo s 18 godina u DTO-u Partizan, a zahvaljujući daru i marljivom treniranju brzo je napredovao. Jedini sportovi kojima su se zbog pomanjkanja rekvizita i oprema tada mogli baviti mladi Ličani bilo je rvanje i bacanje kamena s ramena. Kada je shvatio da više nema što naučiti, vozom se došvercovao u Zagreb. Prvih je dana spavao na klupama u parku, a zatim se javio u Teškoatletski klub Lokomotiva gde je brzo napredovao. Odlaskom u JNA postaje državni reprezentativac, a nakon odsluženja vojnog roka otišao je u Sljeme jer je, kako je sam rekao „znao da će u mesnoj industriji imati što jesti“. Godine 1966. bio je jedan od osnivača OTAK-a Lika, kojemu je ostao veran do zadnjeg dana.