Nestale rukometašice Maroka

Pred meč protiv Hrvatske na Svetskom prvenstvu u Švedskoj ženska rukometna reprezentacija Kameruna iznenada je ostala oslabljena. Dve igračice Maroka nestale su iz kampa nacionalnog tima afričke države u noći između četvrtka i petka!

Benedikt Manga Ambasa i Marijan Batamag nisu se pojavile na doručku. Kasnije pregledom sobe je utvrđeno da se nisu ni „uspavale“.

Mediji pišu da su pomenute igračice prosto napustile trening kamp, najverovatnije u potrazi za boljim životom. Njima je uspelo da „uteknu“ iako je RS Kameruna imao organizovanu „pratnju“ čiji je zadatak bio da spreči eventualnu njihovu transformaciju iz sportiste u migranta.

Rukometni savez Kameruna je rukometašicama organizovao pratnju jer je svestan da ova praksa bežanja traje već duži niz godina.
Videla sam izveštaje da su dve igračice nestale. U Savezu kažu da su pazili dobro na svoju ekipu, ali nisu krivi što su njih dve nestale – rekla je kamerunska novinarka Leokadija Bongben.

Letos je pred meč Hrvatska – Burundi na Svetskom prvenstvu za kadete nestalo čak deset mladića iz redova afričke selekcije, ali su ubrzo pronađeni u Belgiji.

Zanimljivo, ovo nije prvi put da se „bežanje“ dešava, jer je pet igračica otišlo tokom SP u Španiji pre dve godine.
Verujemo da bi ovo mogla da bude prilika za njih dve da dođu do mesta ili kluba gde će biti cenjene. Uslovi ovde u Kamerunu nisu najbolji. Sportistkinje pronalaze bolji način života. Još uvek postoje dispariteti u platama u zemlji. Ako žena ode na takav turnir, šta će joj preostati kada se vrati? Naći posao za mladu ženu u Kamerunu nije lako, a rade za 70 dolara mesečno – tvrdi Bongben.