„Košarkaški Mocart“poginuo je na današnji dan

U saobraćajnoj nesreći u Nemačkoj na današnji poginuo je, legendarni košarkaš Dražen Petrović, jedan od najvećih jugoslovenskih sportista svih vremena.

Dražen Petrović, velemajstor košarke poginuo je u 29. godini kada se vraćao sa kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Poljskoj. Nije želeo da putuje avionom. Odlučio je da zajedno sa devojkom Klarom Šalanci krene automobilom. Klara je trebalo da odveze Dražena u Minhen. Kod gradića Denkendorfa oko pet sati posle podne dogodila se tragedija.

„Golf smrti“ vozila je Klara. Prema izveštajima vozila je prilično brzo, preko 160 kilometara na čas. Na suvozačevom mestu bio je košarkaški as. Zbog smanjene vidljivosti Klara nije videla šleper. Šleper koji je išao iz suprotnog pravca probio je zaštitnu ogradu i preprečio put. Pri velikoj brzini Klara se zakucala u njega.

Dražen Petrović je spavao na suvozačevom sedištu. Posle sudara Dražen je izleteo iz automobila i poginuo na licu mesta.

Na mesto uviđaja prvi je stigao nemački policajac Binder.
Činjenica je da je Klara vozila prebrzo. Bila je mlad vozač, sa malo iskustva, i u takvoj situaciji nije baš mogla najbolje da se snađe. Zakucala se u šleper koji se preprečio na putu brzinom većom od 160 kilometara na sat. Nije čak uspela ni da reaguje, nije kočila. I da je pokušala da zaustavi svoje vozilo, pitanje je kako bi sve to prošlo sobzirom da se šleper ispred njih pojavio iznenada. A onda je usledio strašan udarac od kojeg je Dražen, koji je u automobilu sedeo na suvozačevu mestu, poginuo“, rekao je jednom prilikom Binder.

U „golfu smrti“pored Dražena i njegove devojke je bila i Hilal Edeba. Ona je bila turska košarkašica i najbolja Klarina prijateljica. Klara i Hilal su preživele jezivu saobraćajnu nesreću. Turska košarkašica je zadobila tešku povredu mozga zbog koje je imala i gubitak pamćenja.

Klara Šalanci je u ovoj nesreći prošla sa lakšim povredama. Nekoliko godina posle pogibije legendarnog asa ona se udala za tadašnjeg nemačkog fudbalera Olivera Birhofa, s kojim je i danas u braku. O tragediji i pogibiji Dražana nikad nije htela da govori.

Dražen Petrović rođen je 1964. godine u Šibeniku. Sa 15 godina zaigrao je za Šibenku. Prešao je u Cibonu, sa kojom je dominirao u Jugoslaviji i dva puta bio šampion Evrope. Odigrao je za Real Madrid jednu sezone pre odlaska u NBA. Igrao je za reprezentaciju Jugoslavije i posle raspada Jugoslavije za reprezentaciju Hrvatske.

Njegova prerana smrt potresla je ljubitelje košarke širom planete.

Najnoviji postovi

Istražite Više

Otkrijte ekskluzivne priče. Pridružite nam se!

Kategorije