Ko ima prednost u evroligaškom košarkaškom derbiju?

Partizan dočekuje Crvenu zvezdu u derbiju. Po kladionicama Partizan je veliki favorit. Šta vi mislite?

Partizan dočekuje Crvenu zvezdu u prvom evroligaškom derbiju ove sezone. Košarkaši Partizana pokušaće da upišu drugi trijumf u petoj rundi elitnog takmičenja pred svojim navijačima u beogradskoj „Areni“. Derbi utakmice rešavaju detalji i očekuje se da baš tako bude i ovog puta.
„Da pustimo sve što se dešava u Crvenoj zvezdi. Za nas je mnogo važnije da na meč izađemo sa drugačijom motivacijom u odnosu na utakmicu protiv Mege. Igramo pred našim navijačima koji su uvek radili ono što je potrebno za ekipu i ponavljam, nadam se da će izaći sa drugačijom energijom i motivacijom“– poručio je Željko Obradović dan pred utakmicu i dodao da je „Alen Smailagić pod upitnikom, ali da se nada da će igrati“.

Šta bi moglo da donese prevagu u korist crno-belih?

Uigranost

Jedna od najvećih prednosti Partizana u ovom meču mogla bi da bude upravo uigranost. Partizan je doveo nekoliko novih igrača (Ognjen Jaramaz, Pi Džej Doužer, Mateuš Ponitka, Frenk Kaminski). To je olakšalo period adaptacije i privikavanje na novu sredinu i ekipu. Kaminski je protiv Mege pokazao da polako pronalazi pravi ritam, Doužer igra sve bolje, Jaramaz je pokazao agresivnost u odbrani, a Ponitke neće biti zbog povrede.
Ostali su nosioci i igrači koji su i prošle sezone bili tu i igrali u derbijima. Počevši od Kevina Pantera, Alekse Avramovića, Džejmsa Nanelija, Zeka Ledeja, svi oni dobro znaju kako izgleda okršaj sa najvećim rivalom i šta može da prelomi.

 

Bekovi

Druga prednost Partizana je na bekovskim pozicijama. Prednost raste ako Zvezda kako se najavljuje bude bez povređenih Nemanje Nedovića i Branka Lazića. Avramović, Panter, Naneli i Doužer su igrači koji i te kako umeju da kazne svaki propust u odbrani i da dođu do poena, kako šutevima, tako i prodorima.
Kao što je skok velika boljka Željkovog tima ove sezone, tako bi u prvom derbiju upravo bekovska linija mogla da bude tas na vagi koji bi mogao da donese prevagu na crno-belu stranu. Navijači se nadaju da će se kapiten Panter konačno „probuditi“ posle slabijeg starta sezone i šuta 1/21 za tri poena u svim takmičenjima. Od njega će dosta toga zavisiti.

Publika

Meč u Areni igraće se pred navijačima Partizana. Cela dvorana će biti obojena u crno-bele boje. Prednost domaćeg terena je i te kako značajna u večitim derbijima.

Prednost Zvezde je bolji skok i bolji šut. Šta će presuditi videćemo večeras.