Čudnovat i dug put do statusa junaka nacije. Aleksa je fanatik i radoholik.

Energija Alekse Avramovića, njegova borbenost i nepokolebljivi optimizam oduševljavali su proteklih nedelja sve istinske ljubitelje košarke. Sve ono što ga je krasilo u dresu Partizana je na još viši nivo pretočio u nacionalnom timu. Zasenio je neke od najboljih igrača protivničkih ekipa koji su bili u Manili.

Litvanci i danas neveruju šta im je Aleksa napravio. NBA Ol-star Šaj Gildžus Aleksander se verovatno još oporavlja od neumornog Avramovića. Umalo je Čačanin sam slomio otpor Nemaca u finalu Mundobasketa.
Sada svi znaju ko je i šta je Aleksa Avramović. Njegova košarkaška priča počela je baš u rodnom Čačku.

„Vrlo brzo je pokazao neiskvareni dečački optimizam, ali i neki fanatizam. Govorim pozitivni fanatizam koji je on pretočio u rad na terenu. Neprestano je radio na svim segmentima igre. Pravi radoholik. To ga je izdvajalo kao još dečaka u mlađim košarkaškim selekcijama, a izdvaja ga i danas na najvišem mogućem nivou košarke“, počinje priču nekadašnji dugogodišnji trener Borca iz Čačka Raško Bojić.

Sve je počelo 2013.godine.
„Kao neko ko je vodio seniorski tim Borca, čuo sam za Aleksu Avramovića koji je pre dolaska prošao sve mlađe selekcije Mladosti iz Čačka. Pričalo se o nekom momeku koji je izvanredan košarkaš što se i potvrdilo vrlo brzo“.

Između dve sezone u Borcu, jednu godinu je igrao za OKK Beograd.
„Kada se vratio sa pozajmice iz Beograda bio je na MVP nivou, ubedljivo najbolji igrač KLS-a. Dominantan u napadu. U stanju da u serijama ubaci i po 30 poena. Pamte se utakmice kada je davao i preko 40 poena, zaista dominantno, a i tada je bio igrač za oba pravca na parketu. Igrao je odbranu sa velikim ponosom i požrtvovanjem. Tu je dolazio taj njegov pozitivni fanatizam do izražaja i nešto što je nama kao klubu donosilo pobede. Meni kao treneru je naravno bila čast što sam radio sa takvim momkom, pravim profesionalcem i sada izvanrednim reprezentativcom Srbije koji nam donosi medalje“.

Svi su očekivali da će Aleksa u Zvezdu ili u Partizan, Aleksa odlučuje da je vreme za inostrani angažman. Odluka pada na Italiju. Tri sezone je proveo u Varezeu, a ubedljivo najbolja je bila ona poslednja kada je u proseku ubacivao skoro 18 poena po utakmici u Seriji A. Prelazi u Španiju. Blistao je u dresu Estudijantesa, ali bio je i na raskrsnici kada je okončao sezonu na leto 2021. Osećao je da je vreme za još jedan stepenik više.

Na scenu stupa Željko Obradović.
„To mu je jedan od najbitnijih momenata u karijeri. Ipak, ne zove vas baš svaki dan najbolji trener u Evropi. O kvalitetima Željka Obradovića nema potrebe da pričam. On je sve već pokazao, a sada posle dve sezone, svima je jasno da je Aleksa napravio odličan potez kada je došao u Partizan. Napredovao je u svakom smislu. To uostalom donosi rad sa Obradovićem, a i Aleksin karakter je idealan za takav rad. On je uvek spreman da napreduje, da se adaptira, da donese nešto novo u svojoj igri“.

„Neverovatna energija je nešto što ga najviše krasi. Malo je takvih igrača koji su u stanju za tako kratko vreme da promene čitav tok meča. Ako govorimo o čisto košarkaškim elementima, onda je ta njegova prodornost nešto što se odmah izdvaja, tu je i šut za tri poena, ali i odbrana. Posvećenost u odbrani. Ipak, Evroliga je najviše moguće takmičenje i zahteva ekstrakvalitet, što je u radi sa Obradovićem Aleksa dobio. On sada ulazi u ozbiljne godine, verovatno najbolje u karijeri i mislim da ono najbolje od Alekse tek sledi.