Najveća poseta na ženskom sportskom događaju ikad

Srušen je svetski rekord kada se radi o najvećoj poseti na jednom ženskom sportskom događaju. Na Memorijalnom stadion u Linkolnu na kojem igraju fudbaleri Univerziteta Nebraska ispunjen je sa 92.003 ljubitelja odbojke.

LINCOLN, NEBRASKA – AUGUST 30: The Nebraska Cornhuskers stand on the court during introductions before the game against the Omaha Mavericks at Memorial Stadium on August 30, 2024 in Lincoln, Nebraska. Steven Branscombe,Image: 801559769, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Steven Branscombe / Getty images / Profimedia

Kornhaskersi, jedan od najslavnijih NCAA timova u ženskoj odbojci, lako su u tri ubedljiva seta pobedili državnog rivala iz Omahe. Ishod meča bio je u drugom planu. Sve je bio u potpunosti posvećeno odbojci, sportu koji je neverovatno popularan u ovoj američkoj saveznoj državi sa manje od dva miliona stanovnika.

Prethodni rekord zabeležen je na fudbalskoj utakmici Lige šampiona. Barselona je pobedila Real Madrid na svom Kamp Nou stadionu pred 91.648 gledalaca. Američki rekord je bio 90.185 gledalaca. Rekord je na snazi od 1999. kada je ženska fudbalska reprezentacija SAD u finalu Svetskog prvenstva pobedila Kinu, u Pasadeni, u Kaliforniji.

Memorijalni stadion u Linkolnu ima kapacitet od 85.000 za fudbalske utakmice, ali su za ovu priliku postojala mesta na samom terenu.

Žurka je počela satima pre glavnog događaja. Stadion na početku žurke nije bio popunjen. Polako se taj broj povećavao i dostigao kulminaciju kada su odbojkašice Nebraske i Omahe izašle na zagrevanje.

Uslovi za igru bili su savršeni. 28 stepeni celzijusa, nebo bez oblaka i blag vetar od 6 kilometara na sat.

Odbojkašice Nebraske su kandidat za titulu šampiona NCAA lige praktično svake godine, a ženska odbojka je u velikoj ekspanziji”, rekao je predsednik NCAA Čarli Bejker za Asošijeted pres na stadionu. “Tako da, kada sve to spojite, dobijete istorijski događaj. Ovo je izuzetan trenutak“.

Odbojkašice Nebraske odigrale su 306 uzastopnih utakmica pred rasprodataom dvoranom i imale su najveću posetu svake sezone od 2013. godine. Tim je osvojio pet šampionskih titula.

Odbojka je nedavno prevazišla košarku kao najmasovniji ženski srednjoškolski sport u SAD, u Nebraski – gde se 7.000 devojčica takmiči u srednjoj školi – odbojka je odavno sport broj jedan.