Jam Madar je Evroligina Zvezda u usponu

Zvezda u usponu Evrolige je godišnja nagrada koju Evroliga u košarci dodeljuje na kraju takmičarske sezone svake godine počev od sezone 2004/05. Nagrada se dodeljuje najboljem mladom igraču tog takmičenja. U konkurenciji su samo igrači koji pre početka takmičenja nisu napunili 22 godine. Odabir Zvezde u usponu vrše glavni treneri učesnika Evrolige.

Veliko priznanje za crno-bele

Veliko priznanje za crno-bele pored promovisanja nekolicine igrača u sam evropski krem stiglo je danas pošto je Izraelac danas proglašen za Evroliginu “Zvezdu u usponu”. Zvezda u usponu je mladi plejmejker Partizana Jam Madar. Postao je tako treći Partizanov igrač kome je pripalo prestižno priznanje. Prestižno priznanje nakon što je isto 2009. podigao Novica Veličković, a 2014. i Bogdan Bogdanović, koji je taj podvig ponovio i 2015, ali kao član Fenerbahčea.

Madar je tek četvrti košarkaš koji je do nagrade stigao u svojoj prvoj punoj sezoni u Evroligi. To je prethodno uspelo Rudiju Fernandezu, Danilu Galinariju i Gogi Bitadezu.

Dosada su pored gore navedenih nagradu ustanovljenu 2005. godine dobijali su i Erazem Lorbek, Andrea Barnjani, Riki Rubio, Nikola Mirotić (dva puta), Kostas Papanikolau, Aleks Abrines, Luka Dončić (dva puta), Usman Garuba i prošle sezone Barselonin Rokas Jokubaitis.
Jam Madar, sa prosekom od 5,8 poena po utakmici bio je najefikasniji igrač među onima koji su uopšte mogli da konkurišu za nagradu. Madar je imao čak 10 mečeva na kojim je postigao dvocifreni broj poena. Tokom sezone, plejmejker crno-belih je zabeležio ukupno 60 asistencija i 23 ukradene lopte.