Izdata poternica za slavnim sportskim bračnim parom

Rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova stavilo je na poternicu supružnike Sergeja i Violetu Bidu zbog krivičnih prijava.

Sergej i Violeta su osvajači srebrnih medalja na Olimpijskim igrama i Svetskim prvenstvima.

Preti im kazna od pet do deset godina zatvora zbog neovlašćenog napuštanja vojne jedinice ili mesta služenja.

Sergej je jedan od najboljih u svetskom mačevanju. On je kao član ruskog tima na Igrama u Tokiju 2021. godine postao je srebrni. Njegova supruga Violeta Bida (rođena Krapina) takođe je olimpijka. Ona je osvajila srebrnu medalju na Svjtskom prvenstvu.

Par se 2024. godine preselio u Ameriku. Nisu prekinuli karijeru ali su porušili sve mostove za povratak kući. Oni nisu nikoga obavestili u Ruskoj mačevalačkoj federaciji (RFF), a ceh je platio selektor ove zemlje Aleksandar Gluzunov kojeg je Savez smenio.

Prošle godine Sergeju je dozvoljeno da učestvuje na američkom prvenstvu u mačevanju. Violeta na ovom takmičenju nije učestvovala zato što je u tom periodu bila trudna.

Sergej i Violeta ne kriju da su zemlju napustili zbog neslaganja sa političkim kursom vlade.

Sergej i Violeta su u direktnoj vezi sa oružanim snagama zemlje. Sergej je bio zastavnik Ruske garde, a Violeta je bila član Ministarstva odbrane Rusije.
„Činjenica da su stavljeni na poternicu direktan je dokaz njihovog bekstva iz Rusije kao vojnog osoblja u Sjedinjene Američke Države. Oni su vojna lica, prije svega, doneli su nezakonitu odluku da napuste zemlju i deluju u neutralnom statusu za zemlju koja je nama neprijatelj. Kako mogu ovo podržati? Ovo me razočarava”, rekao je bivši predsednik Ruske mačevalačke federacije Aleksandar Mihajlov za RIA Novosti.

Sergej i Violeta uživaju u životu u Americi, a poternicu nisu komenzarisali. Govori se da bi mogli dobiti američko državljanstvo kako bi nastupili na Igrama u Parizu.

Ovo je ozbiljan presedan za ruski sport i nagoveštaj drugim sportistima koji razmišljaju o prelasku u drugu zemlju.

 

Najnoviji postovi

Istražite Više

Otkrijte ekskluzivne priče. Pridružite nam se!

Kategorije