Rusiji zabranjeno učestvovanje na Olimpijskim igrama! Odluka je definitivna.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) suspendovao je do daljeg Olimpijski komitet Rusije, što znači da neće moći da nastupi na Olimpijskim igrama u Parizu naredne godine.


Suspenzija je usledila jer su Rusi uključivanjem Olimpijskih veća Narodne Republike Donjeck i Lugansk, kao i regija Herson i Zaporožje u Olimpjski prekršili Olimpijsku povelju-navodi se u saopštenju MOK-a.
Ruski olimpijski komitet više nema pravo da obavlja funkcije nacionalnog olimpijskog komiteta, kako je definisano Olimpijskom poveljom i ne može da dobija nikakva sredstva od MOK-a – navodi se u saopštenju.

Rusija je suspendovana iz svih takmičenja pod okriljem MOK, tako da su sportisti iz te zemlje nastupali pod neutralnom, odnosno, olimpijskom zastavom.

MOK je naveo da shodno preporukama od 23. marta zadržava pravo odlučivanja o učestvovanju pojedinačnih neutralnih sportista sa ruskim pasošem na Olimpijskim igrama 2024. u Parizu i na Zimskim olimpijskim igrama 2026. u Milanu i Kortini.

Međunarodni olimpijski komitet je Međunarodna nevladina neprofitna organizacija i kreator olimpijskog pokreta. MOK je najviši organ olimpijskog pokreta. Vlasnik je svih prava na olimpijske simbole: zastavu, moto, himnu i Olimpijske igre. Njegova je prevashodna odgovornost nadgledanje organizacije letnjih i zimskih Olimpijskih igara. U Međunarodni olimpijski komitet učlanjeno je 206 nacionalnih olimpijskih komiteta.

Najnoviji postovi

Istražite Više

Otkrijte ekskluzivne priče. Pridružite nam se!

Kategorije