Njihova ljubav je bila jača od svega (Video)

Oleg Protopopov danas ima 91 godinu i sve što ima je sećanje… Još uvek pamti taj decembar 1957. godine kada je oženio Ljudmilu Belousovu sa kojom je klizao kroz život. Oni su odlučili da nikad neće imati dece jer su bili dovoljni jedno drugome…

Oleg Protopopov (Oleg Aleksejevič Protopopov) je svoje mučno, ratno detinjstvo proveo u tadašnjem Lenjingradu, današnjem Sankt Peterburgu. peživio je opsadu svog grada od nacističkih trupa.

Uz nadljudske napore Olegov očuh je uspeo nekako da izvuče iz opkoljenog i gotovo uništenog Lenjingrada malog Olega i njegovu majku, profesionalnu balerinu. Kada je Oleg imao 15 godina od očuha je dobio svoje prve klizaljke i tu počinje njegova bajka.

Tri godine mlađa Ljudmila Belousova (Ljudmila Jevgenjevna Belousova) je takođe kasno počela da se bavi klizanjem, zaljubivši se u ovaj sport gledajući austrijski film „Proleće na ledu“. Imala je 16 godina kada je prvi put stala na klizaljke.

Ljudmila i Oleg su se prvi put sreli 1954. godine. Počeli su da treniraju zajedno. Na ledenoj površini se rodila jedna topla i nežna ljubavna priča.
Oleg je služio vojni rok u Baltičkoj floti u Lenjingradu. Ljudmila napušta studije u Moskvi i seli se u Lenjingrad. Svaki slobodan trenutak su provodili zajedno, na ledu. Osvojili su prvu olimpijsku zlatnu medalju za tadašnji SSSR u Inzbruku 1964. godine.

Oleg je tada, napunivši 31 godinu, bio najstariji učesnik klizačkih takmičenja. Na sledećim Olimpijskim igrama u Grenoblu, čudo se ponovilo. Oleg i Ljudmila su ostvarili isti uspeh kao i na prethodnim Olimpijskim igarama. Četiri godine za redom (1965, 1966, 1967. i 1968) osvajali su zlatne medalje i na Evropskom i na Svetskom prvenstvu.

Život ih nije mazio. Nisu hteli da se odreknu prijateljstva sa novinarom Arkadijem Galinskim koji je bio proglašen za državnog neprijatelja. Postali su problem za komunistički režim.

Pobegli su u Švajcarsku i zatražili politički azil. Živili su u jednom malom selu i organizovali klizačke kampove i bavili se podučavanjem. U svojoj otadžbini proglašeni su za izdajnike. Njihova imena su izbrisana iz sovjetskih dnevnika osvajača medalja. Posle 23 godine izgnanstva prvi put su posetili Rusiju, a sva prava i priznanja su im vraćena.

Belousova i Protopopov su mnogo doprineli razvoju klizačke discipline kojom su se bavili uvođenjem tri varijacije „spirale smrti“, koje su nazvali „kosmičkom spiralom“, „spiralom života“ i „spiralom ljubavi“.

Sa strašću su plesali sve do njene smrti 2017. godine. Belousova je preminula u 81. godini života. Ostali su zapamćeni kao par koji je pisao najlepše bajke na ledu i čija stras se osećala kad god bi zakoračili na scenu.

U braku su bili skoro 60 godina, a klizači – još duže. U jednom intervjuu, novinar ih je upitao koja je tajna njihove vitalnosti. Oleg je odgovorio da je za to glavni krivac hladna klima, a Ljudmila je šeretski dobacila: „Znate, i voće kad čuvate u frižideru ono duže traje„.

Oleg u čast svoje žene, svake godine organizuje izložbu „Živela žena“ u okviru manifestacije „Klizanje za odrasle“ i svojom solo tačkom zatvara ovaj događaj.

Najnoviji postovi

Istražite Više

Otkrijte ekskluzivne priče. Pridružite nam se!

Kategorije